Yörük özellikleri nelerdir?
YORUKLARIN Facebook’A ÖZGÜ ÖZELLİKLERİ 1- Beklemeyi sevmez, sabırsızdır. 2- Meraklıdır. 3- İyi niyetli ve önyargısızdır. … 4- İnsancıl ve barışseverdir.
Yörük kadını ne demek?
Özet. Eski Türk aile düzenini sürdüren Yörükler arasında kadınlar ailenin temeli ve hanenin ana taşıyıcısıdır ve ailede ve çadırın yönetiminde söz sahibidir. Kadınlar kültürel mirası gelecek nesillere aktarmada önemli rol oynarlar.
Yörükler nasıl insanlar?
Yörükler Türkmen/Oğuz kabileleridir. Yörük, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş kişidir. Yörük kelimesi, Anadolu’da yayla kış hayatı yaşayan Türkmen kabileleri (Obalar) için de kullanılır. 1990’lara kadar kademeli olarak devam eden bu yaşam biçimi, çok küçük ölçekte de olsa günümüzde de devam etmektedir.
Yörükler Alevi mi Sünni mi?
Yörükler arasında daha az Alevi vardır, genellikle Sünnidirler, ancak Yörük gelenekleri ve Alevi kültürü birbirine daha yakındır. Osmanlı döneminden beri birçok göçebe kabile inançlarını gizlemek zorunda kalmış, göçebe oldukları için Sünni olduklarını iddia etmiş ve zamanla asimile olmuşlardır.
Yoruk cingene mi?
Çingeneler göçebe bir halktır. Ama o bir Yörük değildir. Göçebe kelimesi bir grup insan için karakteristiktir. Öte yandan Yörüklük esasen bir yaşam tarzını anlatır ve aynı zamanda etnik bir grup olduğunu da belirtir.
Yörüklerin mezhebi nedir?
Bugün Edremit ve çevresindeki Tahtacılara Yörükler tarafından Türkmen denmektedir. Bu bölgede Türkmenlik Alevilik veya Kızılbaş anlamına gelmektedir.
Yörükler Kürt mü?
Yörükler, Oğuz kökenli Türklerin göçebe bir yaşam tarzı sürdüren, ağırlıklı olarak Anadolu dağlarında, kısmen de Balkan Yarımadası’nda yaşayan bir alt grubudur.
Yörükler hangi soydan gelir?
YÖRÜKLER KİMDİR? Günümüzde sadece Toroslar’da yaşayan, geçimini küçükbaş hayvancılıkla sağlayan ve göçebeliği sürdüren Yörüklerin tarihine baktığımızda, 11. yüzyıldan itibaren Anadolu’da ve daha sonra Balkanlar’da yurt edinen Oğuz boylarına mensup Türkmenler karşımıza çıkar.
Antalyalılar yörük mü?
Antalya’da göçebeler kentsel nüfusun tarihi ve kültürel temelini oluşturur. Geçmişte Antalya’nın vatandaşlarının çoğu göçebeydi, ancak merkeze göç ettiler ve göçebe kültüründen koptular. Yörüklük sıklıkla bir ulus olarak algılanmıştır, ancak ulusun ötesine geçen bir kültürü yansıttığı unutulmamalıdır.
Yörükler ne sever?
Yörüklerin ekonomik yaşamı hayvancılığa dayanır. Coğrafi hareketlilik ve hayvancılık Yörüklerin yaşam tarzını etkileyen ve şekillendiren iki önemli faktördür. Yörükler yaşam tarzları nedeniyle sadece göçebe değil aynı zamanda savaşçı ve mücadeleci bir karaktere sahiptirler.
Yörükler neye benzer?
Yörükler etnik olarak Türklerin Türkmen/Oğuz kolundandır. Birçok kaynakta şöyle denmektedir: “Türklerin Anadolu’ya göçüyle yerleşen Oğuz Türkleri Türkmen adı altında kalmış, göçebe kalanlara ise Yörük denmiştir.” Yörüğ’ün yaşam biçimi de onun düşünce ve davranış biçimini etkilemiştir.
Yörük yemekleri nelerdir?
Yörük yemekleriSUPEN. Yörük çorbası, Toygar çorbası, Çileme çorbası, Göçe tarhanası, sade yoğurt çorbası, ANA YEMEKLER. Sura. Yörük kapatması, Yoğurtlu Yörük kavurması, Güveçte Yörük kebabı, Yörük köftesi. … TATLILAR. Dibile. Gelin öncesi Yörük ekşi tatlısı Yörük helvası… Kaynak:
Yörükler hangi dine mensuptur?
Yörükler Müslümandır ve İslam’ın Sünni mezhebine mensupturlar. Hepsi; kendileri gibi Türk olan İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin amellerini (ibadetlerini, işlerini) ve İmam-ı Maturidi’nin itikadını (inançlarını) benimsemişlerdir.
Kaç çeşit Yörük var?
Karakeçili, Sarıkeçili, Kızılkeçili, Kurtlu, Haculu ve Atçekenler gibi aşiretlere ayrılmışlardı.
Atatürk Alevi miydi?
Dedesi Ahmet ve kardeşi Hafız Mehmet Emin’in “Kızıl” lakabından ve yerleştikleri ilçenin adı olan Kocacık’tan da anlaşılacağı üzere Mustafa Kemal’in baba tarafından soyu, Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli rol oynayan Kızıl-Oğuz veya Kocacık Yörüklerine kadar uzanmaktadır. Türkmen kökenlidir.
Yörük nasıl anlaşılır?
Yörükler, Anadolu ve Rumeli’de göçebe olarak yaşayan, geçimini hayvancılıkla sağlayan ve mevsime göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türkleridir. Bunlara Türkmen de denir.
Yörükler neye benzer?
Yaşam tarzları itibariyle Yörükler sadece göçebe değil aynı zamanda savaşçı ve mücadeleci bir karaktere sahiptirler. Yörükler, göçebe yaşam tarzı, hayvancılık (koyun) yetiştiriciliği, keçe, yazlık, kışlak, misafirlik. Göçebe bir yaşam tarzı sürdüren Yörükler, Türk boylarından oluşmaktadır.
Yörükler hangi soydan gelir?
YÖRÜKLER KİMDİR? Günümüzde sadece Toroslar’da yaşayan, geçimini küçükbaş hayvancılıkla sağlayan ve göçebeliği sürdüren Yörüklerin tarihine baktığımızda, 11. yüzyıldan itibaren Anadolu’da ve daha sonra Balkanlar’da yurt edinen Oğuz boylarına mensup Türkmenler karşımıza çıkar.
Türkmen ile Yörük arasındaki fark nedir?
Yüzyıldan önce göçebe olanlara ve onların kurduğu köylere “Yörük” veya “Yörük köyü” denilmiş, söz konusu yüzyıldan sonra buralara gelen göçebelere ise “Türkmen” denilmiştir (Gündüz 1997: 38).