İçeriğe geç

Kiras Fistan Ne Demek

Kiras fistan nedir?

Şırnak’ta kadınların giydiği renkli giysiye Kiras u Fistan, erkeklerin giydiği şalvar, kemer ve yelekten oluşan giysiye ise Şal u Şepik denir. Yöresel erkek giyimi genellikle 3 parçadan oluşur.

Fistan hangi yöreye ait?

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin birçok yerinde yıllardır varlığını sürdüren yöresel bir giysi olan “Kıras-Fistan” büyük ilgi görüyor.

Kürtlerin giydiği kıyafete ne ad verilir?

Kadınların giydiği renkli giysiye Kiras u Sermil, erkeklerin giydiği şalvar, kemer ve yelekten oluşan giysiye ise şal û şepik adı verilir.

Hakkari’nin yöresel kıyafetleri nelerdir?

Hakkari yöresel folklorik giysisinde kadınlar kadife kumaştan yapılmış bir redingot veya bindallı kaftan, bele dokuma kuşak veya ücretli kemer, başa keçe fes, fesin üzerine inci ve lira işlemeler, kenarlarına işlemeli yazılar, beşi bir arada yaka ve saten veya kadifeden yapılmış atkıdan oluşur.

Kürt atkısı adı nedir?

Bugün Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin ana askeri gücü olan Peşmergeler, bölgenin korunması ve savunulması rolünü üstleniyor.

Fistan nasıl bir şey?

Şırnak ve ilçelerinde erkek giyimi genellikle şal-şapik, kadın giyimi ise fistan (entari)’den oluşmaktadır. Ancak bu giysiler giderek takım elbise ve diğer kadın giyimleriyle yer değiştirmektedir. Yaşlı erkekler ve orta yaşlı insanlar çoğunlukla şalvar ve ceket giymektedir.

Fistan ne anlama gelir?

Fistan, tek parçadan oluşan ve genellikle çiçek desenleriyle süslenmiş kadın elbiselerine verilen isimdir. Aynı kelime, İskoçya’da erkeklerin giydiği geleneksel etekler için de kullanılır.

Fistan hangi dil?

Fist – Nişanyan Sözlüğü. Arapça fst, fustān فستان kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “bir tür kalın pamuklu kumaş” anlamına gelir. Bu kelime Aramice/Süryani piştān פִּשְׁתָן “keten” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir.

Üç etek hangi yöreye ait?

Kütahya’nın yöresel kıyafeti “Üç Etek”in hikayesi ve “Aslı Hünel” taklidi!15 Mayıs 2023

Kürtlerin soyu nereden gelmeli?

Kürtler geleneksel olarak İranlı ve İran kökenli olarak kabul edilir. İran dili konuştukları için ağırlıklı olarak Hint-Avrupalıdırlar. Bu hipotez büyük ölçüde dilbilimsel nedenlere dayanmaktadır ve esas olarak dilbilimciler tarafından geliştirilmiştir.

Kürtlerin rengi nedir?

Ala Rengin, Kürt bayrağı. Kırmızı, beyaz ve yeşil çizgilerden oluşur.

Kürtlerin sembolü ne?

Kürt güneşi (Kürtçe: Rojê Kurdî), Kürtlerin sembolü olan altın güneştir. Antik çağlardan beri kullanılan sembol, Kürt milleti için dini ve kültürel öneme sahiptir. Güneş, Kürdistan bayrağında da bulunur.

Şalu Şepik ne demek?

Ancak Şırnak halkının vazgeçilmez giysisi şal-şepik’tir. Şal-şepik, Şırnak ve çevresindeki zanaatkarlar tarafından çok ince tiftik ipliğinden dokunur ve özel bir tarzda dikilir ve giyilir. Dört parçadan oluşur: şal-şepik, yelek ve şelma.

Hakkari neyi ile meşhur?

Hakkari denince akla ilk gelen şey ters laledir. Hakkari balı ve el dokuması Hakkari halıları da oldukça meşhurdur.

Hakkari ne zaman Osmanlıya geçti?

Antik çağda müstahkem bir kale olarak kabul edilen ve bu nedenle uzun savaşlara sahne olan Hakkari, 1514’teki Çaldıran zaferinin ardından Osmanlı topraklarına katıldı.

Şalvar diğer adı nedir?

2.2.ŞALVAR (DERPİ): Basma renkli olup paçaları lastiklidir. 2.3.YELEK: Kırmızı kazak kumaşından yapılmış olup, kenarları sarı işlemelidir. 2.

Fistan neden giyilir?

Kürt kültürünün yok olmasını önlemek için kadınlar kızlarına “Fistan”, erkek çocuklarına ise “Şal u Şepîk” diktirirler. Özellikle Kürtlerin yaşadığı her evde bu kıyafetlere rastlayabilirsiniz. Özellikle düğünlerde giyilen bu Kiras-Fistan-Halay elbiseler oldukça renkli bir görüntü oluşturur.

Erzurum yöresel kıyafetleri nelerdir?

Ehram, Erzurum’da yaşlı kadınların ve köylerdeki hemen hemen tüm kadınların dışarı çıktıklarında giydiği bir sokak giysisidir. Yaşlı kadınlar arasında ehram tüketimi her geçen gün azalırken, genç kadınlar arasında bu rakam daha da düşüktür.

Fistan hangi dil?

Fist – Nişanyan Sözlüğü. Arapça fst, fustān فستان kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “bir tür kalın pamuklu kumaş” anlamına gelir. Bu kelime Aramice/Süryani piştān פִּשְׁתָן “keten” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir